8 Mart Dünya Kadınlar Günü
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınların haklarına dikkat çekmek ve cinsiyet eşitliğine yönelik mücadeleye destek vermek için önemli bir fırsat sunmaktadır.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları ve eşitliği için uluslararası bir gün olarak kutlanır. İlk kez 1909 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde "Ulusal Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır. 1910 yılında Danimarkalı sosyalist Clara Zetkin, Kadınlar Uluslararası Konferansı'nda, 8 Mart'ın uluslararası kadınlar günü olarak kutlanması önerisini getirdi. İlk kez 1911 yılında Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre'de kutlandı. Daha sonra, diğer ülkeler de katılarak günün uluslararası boyutta kutlanmasına öncülük etti.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları ve eşitliği için yapılan mücadeleyi hatırlatmak ve kutlamak için bir fırsat olarak görülür. Bu günün kutlanması, kadınların siyasi ve sosyal haklarına saygı gösterilmesi, ekonomik ve sosyal eşitliğin sağlanması ve kadınların maruz kaldığı şiddetin sona erdirilmesi gibi konuların tartışılmasına ve farkındalık yaratılmasına katkı sağlamaktadır.
Birleşmiş Milletler
1975'te Birleşmiş Milletler tarafından kutlanmaya başlandı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 16 Aralık 1977 yılında aldığı kararı ile üye ülkeler kendi geleneklerine ve tarihlerine uygun bir günü Uluslararası Kadın Hakları ve Uluslararası Barış Günü ilan etmeye davet edildi.
Günümüzde Dünya Kadınlar Günü bazı ülkelerde resmî tatildir, bazı ülkelerde ise büyük ölçüde görmezden gelinir. Bazı ülkelerde protesto günüdür, bazılarında ise kadınlığı kutlayan bir gündür.
Türkiye'de 8 Mart
Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında, iki komünist kız kardeş Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova'nın girişimi ile gerçekleştirildi. Bu tarihten sonra yıllar boyunca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamalarına izin verilmedi. 1975 yılında "Birleşmiş Milletler Kadın On Yılı" ilan edildi. Türkiye de bu kapsamda yer aldığı için 1975 yılında Türkiye'de "Kadın Yılı Kongresi" yapıldı.
1980 yılında 12 eylül darbesinde 4 yıl ara verdikten sonra 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından kutlanmaya devam edilmektedir.
GOOGLE
8 Mart sabahında Google'ı açan kullanıcılar, açılış sayfasında bir doodle görmeye başladı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü unutmayan Google, logosunu farklı kadınların yer aldığı bir görsel ile değiştirdi.
Görsele tıklayan kullanıcılar Dünya Kadınlar Günü arama sonuçları sayfasına yönlendirilirken, açılan sayfada konfetiler yağıyor.
Haber :